Conferencia 2011.02.05

Dedicat al Prof. Dr. Sebastià Trias Mercant
Amb ocasió de la dedicatòria d’un carrer a la Villa de Valldemossa
Por Antònia Serrano Darder


Senyores i Senyors de la Corporació municipal de Valldemossa, presidents dels Amics de l’Arxiduc i de l’Obra Cultural Balear, Antònia Prats i família, amics i amics.

Parlar dels mèrits de Sebastià Trias Mercant, Fill Il·lustre de Valldemossa, faria que aquesta lectura fos interminable, i aquest no és el cas, però si en volem fer un breu resum:

Antropòleg, filòsof, docent i lul·lista. Llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona, on també es doctorà. Fou professor a l’Escola de Comerç i a l’Institut Ramon Llull de Palma, i catedràtic a la Universitat de Barcelona i a la UNED.

Fa més de quaranta anys que ingressà a la Majoricensis Schola Lullistica, de la qual fou secretari i rector.

El 1997 fou proclamat Fill Il·lustre de Valldemossa.

També fou membre de la Reial Acadèmia de Doctors de Barcelona; de la Reial Acadèmia Mallorquina de Genealogia, Heràldica i Història; de l’Associació Filosòfica de les Illes Balears, entre altres.

Va estudiar i investigar l’antropologia, el lul·lisme del segle XVIII i la història, la cultura i el pensament mallorquins. En tots els àmbits que va treballar té nombrosa bibliografia publicada.
Sebastià fou un estudiós de Ramon Llull i de l’Arxiduc, no en va fou un dels socis fundadors de l'Associació d'Amics de l'Arxiduc a la qual va fer grans aportacions.

Però també en el camp de la cultura popular, que coneixia de primera mà a Valldemossa, i a la qual sempre va dedicar esforços per preservar-la i comprendre-la.

També ha estat col·laborador de la Gran enciclopèdia de Mallorca.

Pel que fa al tema de Valldemossa, tots coneixem la gamma de llibres que li ha dedicat. Però, també vull dir que fou fundador i col·laborador assidu de la revista Miramar, de la qual, a més, fou assessor tècnic.

Jubilat de la docència, continuà conrant les inquietuds culturals i les pageses, exercí d’amic, d’home de família i bon padrí.

Per a tot l’equip de la revista Miramar és un referent, i fou un luxe disposar d’un cap tan clar i un esperit tan cooperatiu com el seu entre nosaltres. Destacam les seves aportacions als Plecs de Cultura Popular, sempre interessants i aclaridores.

Per tota aquesta llarga vida d’investigació, estudi i treball, Sebastià Trias Mercant va rebre, l’any 2006, en la XX edició dels Premis 31 de Desembre, un important guardó: el premi Josep Maria Llompart, amb el qual l’Obra Cultural Balear honora les persones i institucions d’arreu de les Illes Balears que sobresurten en el seu treball a favor de la cultura i la llengua catalanes.

L’any 2008, ja a títol pòstum, fou merescudament distingit amb el Premi Jaume II en reconeixement a una trajectòria, un compromís i una dedicació centrada en l’estudi i la divulgació de l'obra de Ramon Llull i de l'Arxiduc Lluís Salvador.

L’Obra Cultural Balear a Valldemossa, vol agrair a l’Ajuntament de Valldemossa la resposta positiva a la nostra petició de dedicar-li un carrer a aquest Fill Il·lustre de Valldemossa i, a més, per convidar-nos a participar en aquest senzill, però al mateix temps entranyable, homenatge a aquesta figura senyera i singular a la nostra vila.

Per aquest reconeixement, volem donar l’enhorabona a Antònia, la seva gran companya, i als seus fills, nores i néts. Enhorabona, també, a tots els parents i amics i a tots el valldemossins en general.

Ens agrada el carrer escollit, carrer que Sebastià trepitjà tantes vegades al llarg de la seva vida, carrer al bell cor de la nostra estimada vila, ben prop d’on Sebastià va néixer i va viure.

Sebastià has merescut aquest i molts més reconeixements, el teu nom ha fet més gran Valldemossa, la teva feina importantíssima passarà a la posteritat, ens enorgullim de tot el que vares fer i també de que hagis estat col·laborador i amic nostre.

Gràcies per tota la teva gran tasca, gràcies pel què vares ser, gràcies per la teva saviesa...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada